Nasihat etmek, öğüt vermek kolaydır. Bedel ödemeden bol keseden bağışlanan bir şeydir. Eğer verilen nasihat, verenin tecrübelerine dayanıyor ve günümüz gerçeklerine uyuyorsa, dikkate değer sözlerdir, faydalanmak gerekir.
Bir baba oğluna şöyle nasihat eder;
"Oğlum, Türkiye'de hiç bir zaman döviz üzerinden borçlanma. Arkadaşına kefil olmak yerine, eğer imkânın varsa ona borç vermeyi teklif et. Eğer bir mal satman gerekiyorsa mümkünse vadeli satma, peşin sat.
Hiç bir siyasi liderin veya bakanın demecine inanıp işlerini onlara göre düzenleme. Hiçbir zaman acele karar verme ve verdiğin karardan kolay geri dönme, bu davranış kendine güvenini arttırır.
Kredi kartı ile alışveriş yaparken dikkatli ol. Kartının pos cihazından geçişini izle, makineden çıkan fişin rakamlarını kontrol et. Kredi kartı şifreni kimseye söyleme. Şifreni ATM makinesi kullanırken çevredeki kişilere gösterme.
Hiçbir kooperatife üye olma çünkü 1990 senesinden sonra kooperatif yoluyla ev veya arsa sahibi olmanın hiçbir avantajı kalmadı.
İş hayatında, en zor taklit edilen imza, bir defada kalemi kağıttan kaldırmadan atılan imzadır. İmzanı bu şekilde atmaya gayret et.
En büyük ve yenilmeyen tek gücün bilgi ve tecrübe olduğunu unutma.
İş hayatında hiç kimseye olduğundan fazla değer verme, hiç kimseyi de küçük görme. İş yerinde hizmetlinin hatırını sor, gerektiğinde karşılıksız yardımda bulun.
Hiçbir zaman görevde iken bir devlet memuruna hakaret etme, hatta ona vurmayı aklından bile geçirme. Aksi takdirde hapis cezası alabileceğini unutma.
Otomobil satın alınırken satışı en kolay olan marka ve modeli seç. Bu senin hazır para kaynağın olmalıdır. Çünkü insanın büyük paraya ne zaman acilen ihtiyaç duyacağı belli olmaz. Otomobiline binmeden önce lastikleri, kullanırken motor hararetini, araçtan indiğinde camları ve kapıların kilitlerini kontrol etmeyi unutma...
Mümkünse aynı marka otomobilin yeni modellerini satın al. Otomobilinin periyodik bakımı ile trafik ve sigorta belgelerinin tam ve eksiksiz olmasına dikkat et. Arabanın tüm emniyet ve güvenlik sistemlerinin tam olmasına dikkat et.
Sabah uyandığında yatağını mutlaka topla.
İş kıyafetini akşamdan hazırla, çamaşır yıkamayı ve ütü yapmayı bil.
Çorba, pilav, makarna yapmayı, et terbiye etmeyi ve pişirmeyi mutlaka öğren.
Mümkünse her yemekten ve tatlı yedikten sonra dişini fırçala.
Tatile, sağlık ve eğitime harcayacağın paraya acıma.
Her yıl yeni bir tatil yöresinde tatilini geçirmeye özen göster.
Eşin, akşam yemek hazırlarken mutfaktan ayrılma, yardımcı ol. Yemekten sonra sofrayı mutlaka sen topla. Özel hayatında, eşinle kendi aranda mesafeyi yok etme, her zaman onun da bir özel yaşamı olduğunu unutma. Ara sıra eşine sürpriz yap, eve çiçekle git, onu iyi bir restoranda mutlaka akşam yemeğine götür.
Sadece Allah'tan, evlat acısı yaşamaktan, yetim hakkı yemekten, kuru iftiraya uğramaktan, sabırlı insanın öfkesinden, korkusuz insanın cesaretinden ve kendi nefsinden kork!’
Ben bunların çoğunu yapamadım ama sen yap!
Baban...
Yukarıda bir babanın, kendi yaşadıklarından elde ettiği birikim ve tecrübeyle, oğluna yazdığı nasihatleri okudunuz. Tüm babaların çocuklarına kendi bilgi ve tecrübelerine dayalı nasihatte bulunmalarını tavsiye ederiz.
Ancak nasihatiniz anlamlı, yararlı, günümüz gerçeklerine uygun olsun, işe yarasın…
Mehmet Ali Bayraktar
mab@malibayraktar.com