İnsanlar doğar, büyür ve ölür. Hayatın gerçeği olan bu durum değiştirilemez.
Türk insanının en önceliklerinden biri evladıdır. Onun beslenmesi, giyimi, eğitimi, yetiştirilmesi, meslek sahibi olması yaşamı boyunca önemlidir. Bireylerin ve ailelerin bu hassasiyetini her alanda görmek mümkündür. Dolayısıyla çocuklar, insan hayatının her anında öndedir.
Benim de bir kızım, bir oğlum var. Bu durum benim ve ailem için de geçerlidir. Kızım Seren Bayraktar Onat, aldığı eğitim sonrasında benim mesleğimi seçmeye karar verdi. Çok uğraştı, emek verdi, sınavları kazandı, serbest muhasebeci mali müşavir olmaya hak kazandı. Aldığı SMMM ruhsatı ile meslektaşım oldu. Oğlum ise benim mesleğimi tercih etmedi, eczacı oldu.
Denizli SMMM Odası, ruhsat almaya hak kazanan 18 meslektaşımıza ruhsatlarını vermek için bir tören düzenledi. Kızım Seren Bayraktar Onat’ da ruhsatını almak üzere davetliydi. Bu törende üstadı sıfatı ile bir konuşma yaptım ve kızıma SMMM ruhsatını kendi elimle takdim ettim. Büyük bir mutluluk ve onur duydum. Evladımın yıllarca aldığı eğitim sonrası bir meslek sahibi olması ve iş yaşamına başlamasını çok değerli buldum.
Başarılar diliyorum, Allah utandırmasın, nazar değmesin diyorum.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik mesleği gerçekten çok zor ve oldukça zaman alıcı bir meslektir. Bugün SMMM olabilmek için, kendi alanında en az 4 yıllık bir yüksekokulu bitirmek, ardından staja başlatmak için sınava girmek, bu sınavı kazandıktan sonra staj yapabileceği bir işyeri bulmak ve 3 yıl staj yapmak gerekiyor.
Stajı tamamladıktan sonra SMMM sınavına girmek ve bu sınavı da kazanmak gerekiyor. Tüm bunlar için harcanan zaman ortalama 9 yıldır. Bu kadar uzun süren sürecin sonunda meslek ruhsatını almak ve serbest muhasebeci mali müşavir ünvanını elde etmek gerçekten bir başarıdır.
Ruhsatı alınca işlerin kolay olacağını düşünüyorsanız, aldanıyorsunuz. Meslek sahibi olduktan sonra mevzuata, yasalara, yönetmeliklere, yeni düzenlemelere odaklanmanız ve eğitimi sürekli kılmanız gerekiyor. Çünkü okumaya, değişen mevzuatı takip etmeye ve kendinizi geliştirmeye mecbursunuz.
Tıpkı bir bisikletin üzerindeki sürücü gibisiniz. Pedal basmak, freni dikkatli kullanmak, hedefe ulaşmak zorundasınız. Aksi halde bisikletin üzerinden düşer, sorumluluklarınızı yerine getiremez ve mesleği layıkıyla sürdüremezsiniz.
Her meslekte olduğu gibi muhasebe ve mali müşavirlik mesleğinde başarılı olmanın birden fazla koşulu vardır. Öncelikle mesleği sevmek, eğitimli olmak, teknolojiyi bilmek ve kullanmak şarttır. Mevzuatı sürekli okumak, anlamak, yorumlamak ve uygulamak lazımdır. Tabi ki düzenli ve planlı bir çalışma metodu uygulamak, takım çalışmasına uyumlu olmak, liderlik yapabiliyor olmak da gereklidir.
Bu meslekte başarılı olmak için; kaliteli hizmet üretmek ve bedelini de zamanında tahsil etmek önemli. Mükellefin ihtiyaçlarını ve sorunlarını iyi saptamak, anlamak, çözüm önerileri sunmak, doğru yönlendirmek, finansal raporları doğru hazırlamak, dürüst ve güvenilir olmak lazım. Yasalara, kurallara ve meslek etiğine uymak, değerlere ve ilkelere sahip çıkmak mutlak şarttır.
Tabi tüm bunları yapabilmek için; öncelikle yapabileceğimiz kadar iş alalım, mesleğimizde mutlaka uzmanlaşalım. Kendimize, ailemize ve çocuklarımıza iyi bakalım. Akıl ve ruh sağlımızı koruyalım, spor yapmayı ihmal etmeyelim. Kendimize ve ailemize vakit ayıralım. İş ve özel yaşamımıza değer katmasını bilelim.
Ruhsat alan genç meslektaşlarımı kutluyor, işlerinde başarılar diliyorum.
Mehmet Ali Bayraktar
mab@malibayraktar.com